Flytta utomlands med katt

I det här inlägget tänkte jag beskriva hur man går till väga om man vill flytta utomlands med en eller flera katter. Om du är bekant med mig och mitt liv sen tidigare vet du säkert att jag valde att flytta till Spanien för ca tio år sedan, och tog då med mig mina två Ragdolls, Sonny och Cher. Det finns en hel del lagstadgade regler och bestämmelser som gäller när man reser med djur, och dessa är under tillsyn av Jordbruksverket.

Flyg eller bil

Flytta utomlands med kattFör en katt att resa med flygplan är alltid en väldigt omtumlande upplevelse, oavsett hur trygg katten är. Man kan välja att låta katten åka som fraktgods, det vill säga i en särskilt tilldelad bur nere i bagageutrymmet på flygplanet. Då får man också ta med sig fler katter än två vilket annars är maxgränsen om man väljer att köpa en extra flygbiljett och ha katten i en liten väska i knäet eller vid fötterna. Problemet med detta är att resan (oavsett var katten förvaras) ofta är bullrig, skakig och förknippad med såväl höga ljud som tryckförändringar. Detta kan skapa obekvämhetskänslor och i värsta fall panik hos djuret. Många väljer därför att om möjligt istället resa med bil, men även här ställs höga krav på den katt som kanske inte alls trivs med att sitta inlåst i flera timmar i sträck. Väljer man att resa med bil har man dock möjligheten att ge lugnande medel, vilket inte är tillåtet på flygresan, främst på grund av att man inte vet hur djuret reagerar på medicinen vid höga höjder.

Vaccinationer och intyg

När man för ut en katt till ett land inom EU är det krav på att katten ska vara ID-märkt med chip, vara vaccinerad mot rabies, ha ett speciellt pass EU-pass som gäller för sällskapsdjur samt i vissa fall att katten ska vara nyligen avmaskad. Det tillkommer ofta krav på andra vaccinationer vilka kan skilja sig från land till land. För länder utanför EU gäller andra regler och bestämmelser.
I vissa fall måste man ha intyg från veterinär när man reser med katt, samt om man planerat att resa tillbaka till Sverige kan godkännande från tullen krävas. Vad som gäller för just dig och din älskling måste du kontrollera i god tid innan, rekommenderat är att man hör av sig till Jordbruksverket för exakt information.

Mina bästa tips

Katter är väldigt speciella djur som ofta kan vara skygga, rädda och försiktiga av sig. Att utsätta dem för den stress som en resa innebär tycker jag är okej om katten är trygg i sig själv, samt om man ska flytta utomlands. Se till att skaffa alla de nödvändiga vaccinationerna och intygen, låt katten gås igenom av en veterinär innan resan så att du vet att den är helt frisk, och träna katten i att trivas i en liten bur eller väska i god tid innan så att det inte blir en sån chock vid avresan.
Förhoppningsvis går allt bra och du kan njuta i det nya landet med din bästa vän!