Bra att veta för kattägaren

Funderar du på att skaffa katt? Kul, då har du mycket roligt framför dig. Innan du införskaffar katten finns det en del saker att tänka på. Vill du ha en kattunge eller en vuxen katt? Bestämmer du dig för en kattunge får det lilla livet inte hämtas förrän hon eller han är tolv veckor gammal. Fundera också på om du föredrar en raskatt eller en huskatt.

Vart hittar du din katt? När du söker efter just din katt är både tidningar och webbsidor en bra utgångspunkt men också sociala medier. Här figurerar både privatpersoner och katthem som vill sälja eller skänka katter.

Hemmiljö för katter

Bra att veta för kattägarenHur ser din hemmiljö ut? Det kan vara en viktig fråga att ställa sig innan du skaffar katt. Bor du väldigt trångt och utan möjlighet att släppa ut katten kanske du ska vänta. Katter behöver ett visst utrymme och vissa raser behöver möjligheten att gå ut för att må bra. Tänk också på ifall området du bor i lämpar sig för katter. Bor du precis vid en väg är det lätt hänt att katten blir påkörd. Bor du med balkong är det viktigt att näta in balkongen så katten inte faller utanför och skadar sig. Men bor du i en lite större lägenhet med eller utan balkong är raskatt ett väldigt bra alternativ. Bor du istället i villa med möjlighet att släppa ut katten fungerar både huskatt och raskatt.

Tänk också på att hitta en passande plats för kattlåda och matskålar. Det är viktigt att inte ändra på detta för mycket då det förvirrar och stressar katten. Välj en lämplig och lugn plats för kattlådan så katten kan utföra sina behov utan att känna sig trängd. Skålar för mat och vatten bör hela tiden vara fyllda då katter behöver äta flera gånger om dagen. De bör dessutom placeras på en plats där katten kan äta med ro.

Leksaker, sovplatser och klätterträd är också viktiga och bra saker för din katt. Det gör att den känner sig trygg och stimulerad.

Försäkring för katter

Det finns flera bra försäkringsbolag att välja på och det är minst lika viktigt att försäkra katter som hundar. Det finns olika försäkringar med olika innehåll och det är du som avgör vad som passar dig bäst. Vid kastrering, ID-märkning, vaccination och oförutsedda händelser är det både tryggt och ekonomiskt att ha en försäkring att luta sig emot.